Lunta tupaan vai toivoa taloon? – Talotekniikka muutosvoimana
Pienoisia positiivisia signaaleja on viime viikkoina kuultu. Korkojen lasku on käynnistänyt asuntokauppaa ja erään pankkikonsernin mukaan asuntosijoittajatkin ovat heränneet. Vaikka ensi vuodelle saataisiinkin kasvua, ponnistamme niin alhaalta, ettei ensi vuonna millään päästä lähellekään taantumaa edeltäviin tasoihin vaan ns. normaalille tasolle pääsy vaatii useamman vuoden.
Vaikka rakennusala taistelee orastavan kasvun kanssa, on talotekniikka-alalle tarjolla uusia mahdollisuuksia mm. energiatehokkuusdirektiivin vaatimusten täyttämisen osalta. Direktiivin implementointi on käynnissä, mutta tiedämme jo nyt, ettei vaadittuihin tuloksiin päästä ilman suuria satsauksia taloteknisiin järjestelmiin. Tästä syystä valtiovallan olisi harkittava uudelleen energia-avustuksen käyttöönottoa. Samalla saataisiin piristettyä alhossa seilaavaan alaa.
Toinen suora keino piristää rakennusalaa olisi kotitalousvähennyksen laajentaminen koskemaan myös taloyhtiöremontteja. Tällä hetkellä suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa asumismuotonsa perusteella. Omakotiasuja saa vähentää verotuksessa esimerkiksi teettämänsä energiaremontin, kun taas osakeasuja ei tätä voi tehdä.
Yllä olevat asiat löytyvät myös Talotekniikkaliiton ensi vuoden painopisteistä. LVI-TU:n ja STULin yhteinen edunvalvontaelin, Talotekniikkaliitto, on tehnyt arvokasta edunvalvontatyötä. Talotekniikka-alan näkemyksiä sekä alan yleistä tunnettavuutta on lisätty aimo harppauksin mm. lukuisissa päättäjätapaamisissa. Talotekniikkaliiton toimintaperiaatteiden mukaan toimitusjohtajan toimi siirtyy vuoden alusta LVI-TU:n Mika Hokkaselta STULin toimitusjohtaja Marko Utriaiselle. Puheenjohtajuus taasen vaihtuu STUlilta LVI-TU:lle alkuvuonna liiton vuosikokouksessa.
Muutoksista huolimatta on tärkeää, että hyvään vauhtiin saatu edunvalvontatyö jatkuu vähintään yhtä hyvänä kuin tähän asti. Talotekniikka-alan molemmilla pääosapuolilla, LVI- ja sähköalalla, on monia yhteneväisiä tavoitteita ja näkemyksiä. On siis strategisesti järkevää, että teemme tiivistä yhteistyötä STULin kanssa, koska Talotekniikkaliiton kautta äänemme kuuluu voimakkaammin.
Talotekniikkaliiton yhtenä painopisteinä on edelleen myös osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen. Mikäli haluamme saavuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen ja energiatehokkuusdirektiivin asettavat tavoitteet, tarvitsemme niin LVI- kuin sähköalallekin lisää osaavia työntekijöitä. Määrän lisäksi on painotettava myös osaamisen laatua. Talotekniikkaliitto onkin käynnistänyt selvitystyön, jonka tuloksena olisi saada julki liiton näkemys ja mahdolliset toimenpide-ehdotukset osaavan työvoiman määrän ja osaamisen laadun takaamiseksi.
Kuten joka vuosi, tänäkin vuonna kaikki on saatava valmiiksi ennen joulua. Elämä jatkuu kuitenkin joulun jälkeenkin ja toivottavasti rakennusalakin näkee valon päivien pidentyessä.
Kiitos kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme kuin myös liiton työntekijöille.
Rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!
Mika Nikula
hallituksen varapuheenjohtaja
Toimitusjohtaja, Maskun Talotekniikkatiimi Oy